Andreas van Zoelen

 

studeerde saxofoon en directie aan het Brabants Conservatorium waar hij zijn verschillende diploma’s (met onderscheiding) behaalde.

Na deze periode als leerling van resp. Jean Pennings en Jan Cober zette hij zijn studie voort in Duitsland bij Carina Raschèr, de dochter van saxofoon pionier Sigurd Raschèr.

 

Als dirigent werkte hij met uiteenlopende orkesten als het Beethoven Orchester Bonn, het strijkorkest van het Fontys Conservatorium, Regionaal Concert Orkest Amersfoort, Shell Harmonie Amsterdam en vele anderen. In 2014 werd hij uit waardering voor zijn succesvolle verrichtingen tijdens zijn 10 jarig dirigentschap benoemd tot eredirigent van harmonie St. Caecilia Blerick.

 

Zijn carrière als componist begon van Zoelen als autodidact. Later volgde hij lessen bij Alexandre Hrisanide en Jan van Dijk. Zijn werken zijn inmiddels gespeeld en opgenomen door ensembles en orkesten over de hele wereld. Als arrangeur creëerde hij met persoonlijke toestemming van Arvo Pärt versies voor saxofoons in verschillende bezettingen van diens werken. Op vergelijkbare manier werkte hij met de Turkse componist/pianist Fazil Say. Verder voerden orkesten als de Nederlandse Marinierskapel, het Nederlands Blazers Ensemble en de ‘Musique Militaire Grand Ducale’ Luxemburg zijn arrangementen al uit.

 

Als solist speelde Andreas uiteenlopende stukken met meer dan 20 orkesten. Zo speelde hij in november 2006 met het gerenommeerde orkest van het Badisches Staatstheater in Karlsruhe, Duitsland de première van het voor hem gecomponeerde concert voor bassaxofoon en orkest van de Duitse componist Stefan Thomas. Verder speelde hij als solist o.a. met het Magogo Kamerorkest, Orkest Zuid, het UMA Kamerorkest en the Northern Arizona University Wind Symphony.

In 2000 was hij te gast op het bekende festival in Edinburgh, Schotland, waar hij een programma speelde van stukken voor bassaxofoon en piano van Schotse en Nederlandse componisten.

Zo’n 140 werken werden geschreven voor en opgedragen aan Andreas van Zoelen; een pionier op de bassaxofoon. Sinds 2001 maakt hij als bassaxofonist deel uit van het Raschèr Saxophone Orchestra.

 

Daarnaast geldt hij als autoriteit op het gebied van de geschiedenis van zijn instrument. Zijn omvangrijke collectie bestaande uit meer dan 80 oude instrumenten, maar ook opnamen uit de begintijd van de saxofoon en geschreven bronnen is uniek. Van 2006-2013 schreef hij een studie over de geschiedenis van de saxofoon in Nederland, dat inmiddels een standaardwerk is geworden. Publicaties van zijn hand verschijnen regelmatig in internationale vakbladen.

 

Hij speelde nagenoeg alle grote solo’s uit het repertoire voor symfonieorkest bij orkesten als het Beethoven Orchester Bonn, het Brandenburgs Staats Symfonieorkest, Bochumer Symphoniker, het Noord Nederlands Orkest Groningen, het Limburgs Symfonie Orkest (later Philharmonie ZuidNederland) en de Berliner Philharmoniker onder Sir Simon Rattle. Hij trad al vele malen op voor internationale radio en televisie, en werkte mee aan meer dan 40 CD (LP) en DVD producties. Van Zoelen werkte ook reeds met grensoverstijgende musici als Stewart Copeland (the Police), Daniel Kientzy en Markus Stockhausen.

 

Andreas van Zoelen speelde al in toonaangevende Nederlandse ensembles zoals het Nederlands Saxofoon Kwartet (o.a. te zien op de DVD: Tristan Keuris, de componist met de gouden Handjes). In 2013 werd hij door Leo van Oostrom gevraagd om deel uit te maken van Edition Sax, een project dat zich richt op het uitvoeren van werken uit de begintijd van de saxofoon op historisch instrumentarium, o.a. gebouwd door Adolphe Sax. Concerten van dit ensemble vonden ondermeer plaats in het MIM in Brussel en tijdens het Nederlands Saxofoon Festival in 2014.

 

In 2002 was hij winnaar van de ‘Jacques de Leeuw’ Jong Top Talent prijs. In 2014 werd hij genomineerd voor de Fontys ‘Denk Groter’ Prijs voor het organiseren van het Nederlands Saxofoon Festival, dat in februari van dat jaar plaatsvond aan het Fontys Conservatorium Tilburg.

 

Van Zoelen gaf al verschillende masterclasses, o.a. aan het Brabants Conservatorium in Tilburg, het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en het ESMAE conservatorium in Porto, Portugal.

 

Sinds 2014 is hij tenorsaxofonist van het befaamde Raschèr Saxophone Quartet, waar hij medeoprichter Bruce Weinberger opvolgde. Dit kwartet is wereldwijd actief in zalen als Carnegie Hall, New York, Royal Festival Hall, London, National Concert Hall Taipei en Concertgebouw Amsterdam.

 

Hij is thans hoofdvakdocent klassiek saxofoon aan de Fontys Academy of Music and Performing Arts (voorheen: Fontys Conservatorium) in Tilburg, waar hij succesvol een grote internationale klas leidt.